Osoby, które pragną założyć własny biznes, powinny dawać sobie sprawę z tego, że prowadzenie własnej piekarni to nie tylko satysfakcjonujące zajęcie, ale także bardzo dochodowy interes. Trzeba jednak wiedzieć, jak otworzyć piekarnię, aby nie ponieść porażki. Ważny jest wybór nie tylko odpowiedniej lokalizacji, ale także zakup wyposażenia i spełnienie skomplikowanych wymagań sanepidu. Otworzyć piekarnię może tak naprawdę każdy – wcale nie trzeba posiadać do tego specjalistycznej wiedzy z branży piekarniczej. Warto wiedzieć, o co należy zadbać, myśląc o otworzeniu piekarni.
Jak otworzyć piekarnię – o czym pamiętać?
Osoby zastanawiające się, jak założyć piekarnię, aby funkcjonowała dobrze i przez długi czas, na pewno powinny zacząć od stworzenia rzetelnego biznesplanu. Jego napisanie pozwala zmniejszyć ryzyko popełnienia błędów już na starcie, a także zwiększa bezpieczeństwo i swobodę działania. Biznesplan to bardzo ważna rzecz, jeśli chodzi o analizę konkurencji oraz badania rynku.
Osoby myślące o otworzeniu własnej piekarni, koniecznie muszą zadbać o dopełnienie wszelkich formalności. Przede wszystkim, piekarnia musi zostać zarejestrowana w urzędzie gospodarczym miasta bądź urzędzie gminy. Jej właściciel powinien także dopełnić formalności podatkowych – czyli złożyć deklarację VAT, zgłosić się do ubezpieczenia społecznego w ZUS, a także zadbać o otworzenie firmowego rachunku bankowego. Osoby, które myślą o tym, jak otworzyć piekarnię w Polsce, koniecznie muszą uzyskać zezwolenie sanepidu, straży pożarnej, a także dokument, który pozwala na sprzedaż w wybranej lokalizacji. Jeśli uzyskana odpowiedź będzie odmowna, należy rozważyć inne miejsce.
Przejdź do katalogu franczyz, gdzie na pewno znajdziesz oferty franczyz piekarni lub cukierni.
Wyposażenie piekarni – co będzie potrzebne?
Osoby, które decydują się na otwarcie piekarni, muszą pamiętać o tym, że konieczny będzie zakup sprzętu – czasem bardzo kosztownego. Aby założyć piekarnię, należy wyposażyć się między innymi w:
- piece piekarnicze,
- piece gastronomiczne,
- blachy piekarnicze,
- maszyny do krojenia chleba,
- piece cukiernicze,
- piekarnicze miksery,
- koszyczki do pieczywa,
- kutry gastronomiczne,
- zmywarki przemysłowe.
Można zdecydować się na skorzystanie z usług hurtowni, która ma w ofercie profesjonalne wyposażenie gastronomii. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że wyłącznie właściwie dobrany sprzęt umożliwia efektywną, wydajną oraz sprawną pracę. Kupowanie kiepskiej jakości urządzeń z drugiej ręki tylko pozornie może wiązać się z oszczędnościami – tego typu sprzęt zazwyczaj wymaga częstego serwisowania, co nie tylko pochłania kolejne środki, ale jednocześnie znacznie spowalnia pracę. Osoby, które już na starcie działalności sięgają wyłącznie po sprawdzony sprzęt najlepszej jakości, mogą liczyć na to, że będą użytkować go bez przeszkód przez długi czas.
Jak otworzyć piekarnię – wymagania sanepidu
Osoby zastanawiające się nad tym, jak otworzyć piekarnię, konieczny powinny zapoznać się z wymaganiami sanepidu co do miejsca tego typu. Przede wszystkim, każda piekarnia powinna posiadać dostęp do bieżącej wody i kanalizacji, a także wentylację, klimatyzację oraz oddzielne pomieszczenie, w którym składowane będą produkty. Piekarnia koniecznie powinna mieć wydzielone przebieralnie dla pracowników. Dodatkowo – miejsce tego typu nie może być zlokalizowane w piwnicy. Koniecznie trzeba zadbać o wodoodporną podłogę.
Osoby, które zastanawiają się nad otwarciem piekarni, mogą zlecić wykonanie projektu technologicznego firmie, która ma doświadczenie w planowaniu tego typu miejsc. Profesjonalnie wykonany projekt pozwoli nie tylko zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także znacznie przyspieszy otwarcie biznesu, a także zapewni bezproblemowy i szybki odbiór lokalu przez sanepid.
Warto wspomnieć również o tym, że właściciele piekarni muszą liczyć się z ryzykiem częstych kontroli sanepidu. W przypadku niestosowania się do wymagań inspekcji sanitarnej, przedsiębiorca może zostać ukarany wysokimi grzybami.
Jakie są koszty założenia piekarni?
Wiele osób zastanawiających się, jak otworzyć piekarnię, od razu zadaje pytanie o koszty związane z tym przedsięwzięciem. Przede wszystkim, trzeba uświadomić sobie, że mogą być one bardzo różne – zależne nie tylko od wysokości czynszu za lokal, ale także rodzaju sprzętu, cen energii elektrycznej, liczby pracowników oraz innych czynników. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że jednym z najwyższych kosztów jest wynajęcie lokalu, toteż niektóre osoby decydują się na utworzenie domowej piekarni.
Dzięki temu można uniknąć opłat za czynsz. Niemniej jednak warto pamiętać o tym, że właściciele domowych piekarni nie są zwolnieni z przestrzegania zasad sanitarnych. Osoby, który zainteresowane są otworzeniem piekarni w domu, zazwyczaj sprzedają produkty przez internet – dostarczając je na adres wskazany przez klienta.
O czym jeszcze pamiętać?
Warto zastanowić się, co jeszcze jest bardzo istotne, jeśli chodzi o otwarcie własnej piekarni. Przede wszystkim, najważniejsze jest zatrudnienie doświadczonych osób, a także zapewnienie im możliwości rozwoju. Niestety, wciąż niewielu przedsiębiorców zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest inwestowanie w zespół pracowników. Dzięki temu można stworzyć lojalny, zespół oraz zmniejszyć rotację. W przypadku piekarni konieczne jest zatrudnienie nie tylko piekarzy i sprzedawców, ale także technologa, którego zadaniem jest kontrola procesów produkcyjnych.
W dzisiejszych czasach jedną z najważniejszych rzeczy jest korzystanie wyłącznie z produktów najwyższej jakości przy przygotowywaniu wypieków. Właściciel piekarni powinien zadbać o to, by oferować klientom wyłącznie naturalne wyroby, pozbawione konserwantów, polepszaczy oraz dodatków. Klienci mają coraz większą wiedzę na temat jakości żywności, toteż koniecznie trzeba wziąć to pod uwagę przy komponowaniu oferty piekarni. Warto korzystać wyłącznie ze sprawdzonych przepisów, aby stworzyć pyszne wypieki, które będą cieszyć się popularnością wśród szerokiego grona klientów.
Podsumowując, utworzenia własnej piekarni wcale nie jest tak łatwym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Trzeba jednak przygotować się na to, że początki mogą być dość trudne. Jeśli jednak przedsiębiorca skupi się na znalezieniu odpowiedniej, atrakcyjnej lokalizacji oraz dostarczanie do klientów wysokiej jakości produktów, to może spodziewać się, że zyski w krótkim czasie się zwielokrotnią. Piekarnia może być bardzo dochodowym biznesem, a to ze względu na to, że popyt na świeże i smaczne pieczywo jest ciągły. Aby ułatwić sobie start, warto powitać klientów w szczególny sposób – przygotowując odpowiednią strategię reklamową, a także organizując atrakcyjne promocje. Wzbudzenie zainteresowania jest kluczem do odniesienia sukcesu.
1 komentarz
[…] sklepy z żywnością – nabiałowe, piekarnie, mięsne, warzywniaki […]