Pomysły na biznes

Pomysł na bar. Poznaj 4 typy barów, które sprawdzą się jako biznes!

Pomysł na bar. Poznaj 4 typy barów, które sprawdzą się jako biznes!

Bar to bardzo szerokie pojęcie, które może obejmować lokale gastronomiczne różnego rodzaju. Niezależnie od tego, jaki profil działalności wybierze przedsiębiorca, wyposażenie, formalności oraz marketing są do siebie bardzo podobne. Jak otworzyć własny bar i na co zwrócić uwagę podczas planowania działalności?

Pomysł na bar – typy barów

Jeśli chodzi o rodzaje obiektów gastronomicznych, nie stosuje się sztywnych podziałów. Zdarzają się lokale, które łączą w sobie różne typy działalności. Przykładowo – bary z alkoholem coraz częściej oferują swoim klientom nie tylko proste przekąski i różnego rodzaju napoje alkoholowe, ale także usługi najlepszych szachów w kuchni, którzy przygotowują wysoko jakościowe dania.

Uznać jednak można, że typowy bar to miejsce, które oferuje klientom napoje i potrawy w atrakcyjnych, przystępnych cenach. Oto główne typy barów:

Bar szybkiej obsługi

 Jest to lokal gastronomiczny, w którym klienci mogą zakupić jedzenie od ręki. Cechą charakterystyczną tego typu miejsc jest bardzo szeroki wybór dań głównych, wśród których znaleźć można zarówno propozycje mięsne, jak i wegetariańskie. Klienci zazwyczaj samodzielnie nakładają sobie wybrane porcje potraw, a następnie są one ważone przy kasie, gdzie następuje zapłata. Osoby, które chcą otworzyć bar szybkiej obsługi, przede wszystkim powinny zwrócić uwagę na znalezienie odpowiednio pojemnego lokalu. W godzinach obiadowych w tego typu miejscach potrafi panować naprawdę spory ruch. Niemniej jednak, jest to doskonały pomysł na bar dla tych wszystkich osób, które nastawiają się na gotowanie mało skomplikowanych dań, jednak w sporych ilościach. W barze szybkiej obsługi szczególną uwagę trzeba zwrócić na to, by koszt przygotowania potraw był jak najniższy – wtedy można liczyć na naprawdę atrakcyjne zarobki.

Bar mleczny

To pomysł na biznes za tych wszystkich osób, które przywiązane są do klasyki i tradycji. Bary mleczne szczególnie popularne były w prl-u – natomiast można zauważyć, że lokale tego typu obecnie powoli wracają do łask. W barach mlecznych serwuje się zazwyczaj proste dania, które bazują na podstawowych składnikach: nabiale, mące i mleku. W ofercie oczywiście znajdują się także dania mięsne dla wielbicieli bardziej treściwych pozycji. Z racji tego, że bary mleczne mogą liczyć na dotacje z budżetu państwa, są one w stanie zaoferować jedne z najniższych cen na rynku, co skutecznie przyciąga tłumy klientów.

Bar sushi

Wielbiciele japońskiej kuchni mogą wykorzystać ten pomysł na bar. Lokal z sushi to miejsce, które w menu ma różnego rodzaju dania kuchni azjatyckiej. W przypadku barów sushi lokalizacja ma drugorzędne znaczenie – o wiele ważniejsza jest najwyższa jakość potraw, która przyciągnie klientów z terenu całej okolicy. Osoby, które chcą otworzyć bar sushi, szczególną uwagę powinny zwrócić na zatrudnienie profesjonalistów, którzy posiadają doświadczenie i wiedzę o przygotowywaniu specjałów kuchni japońskiej. Bardzo istotne jest także znalezienie dostawców dobrych, świeżych składników najwyższej jakości. Bar sushi, który chce maksymalizować zyski, powinien nastawić się również na sprzedaż na wynos bądź też z dostawą do domu

Bar z alkoholem

Tego typu bary szczególnie popularne są w Anglii, jednak można zauważyć, że i w Polsce pojawia się ich coraz więcej. Bar z alkoholem to obiekt, który może działać samodzielnie, jednak często jest lokalem działającym przy hotelu lub restauracji. Osoby, które chcą zainwestować w taką działalność, powinny zadać sobie pytanie na temat rodzajów alkoholu, które mają być serwowane w tego typu miejscu.

To bardzo dobry pomysł na bar, o ile nawiąże się korzystne umowy z dostawcami piwa oraz innych trunków. Samo jedzenie w takim miejscu jest zazwyczaj sprawą drugorzędną – niemniej jednak, klienci powinni możliwość wyboru spośród smacznych, przygotowywanych na miejscu potraw – nawet bardzo prostych.

Pomysł na bar – na co zwrócić uwagę przy otwarciu?

Przy wyborze lokalu, w którym będzie działał bar, trzeba wziąć pod uwagę koszt jego adaptacji. Niezależnie od tego, jaki pomysł na bar wybierze przedsiębiorca, lokal musi być dostosowany do wymogów sanepidu – niedopilnowanie tego typu wymagań może grozić bardzo wysokimi karami finansowymi. Osoby szukające lokalu powinny w pierwszej kolejności zwracać uwagę na te miejsca, w których wcześniej działały inne obiekty gastronomiczne – dzięki temu znacznie można obniżyć koszty adaptacji.

Jeszcze przed otwarciem trzeba koniecznie zwrócić uwagę na nazwę i marketing baru. Sama nazwa powinna być łatwa do zapamiętania i wymówienia.

Po wyborze odpowiedniej nazwy trzeba zainteresować się kwestiami marketingu – bardzo dobrym pomysłem jest założenie profilu lokalu w mediach społecznościowych, dzięki którym można stosunkowo szybkość dotrzeć do dużej liczby potencjalnych klientów.

Social media mogą nie mieć tak dużego znaczenia w przypadku baru szybkiej obsługi lub baru mlecznego, niemniej jednak dla innych typów barów, takich jak bar z alkoholem, pub czy sushi bar – są bardzo istotnym narzędziem marketingowym. Media społecznościowe można potraktować jako tablicę, na której ogłasza się różnego rodzaju promocje, informuje klientów o nowych potrawach, organizuje konkursy, a także udostępnia menu.

Właściciele barów, którzy planują sprzedawać jedzenie na wynos, powinni zadbać o założenie profesjonalnej strony internetowej – najlepiej z ofertą płatności online oraz systemem zamówień.

Oczywiście nie wolno zapominać o klasycznych formach promocji, takich jak banery, ulotki czy potykacze. Skutecznie przyciągają one klientów z ulicy.

Wyposażenie baru

Sam pomysł na bar to nie wszystko – lokal trzeba także odpowiednio wyposażyć. Trzeba pamiętać nie tylko o uniwersalnych sprzętach, takich jak urządzenia chłodnicze, stoły i szafki gastronomicznej czy zlewy – te sprawdzą się w każdym rodzaju baru. Warto rozważyć także jeszcze zakup specjalistycznego sprzętu, który przyspieszy wykonywanie różnego rodzaju zadań – przykładowo w barze szybkiej obsługi przydatne mogą okazać się różnego rodzaju prasy do hamburgerów, opiekacze, tostery czy krajalnice – czyli wszystkie te sprzęty, które wpływają na szybkość wydawania zamówionych dań.

Podsumowując, wielu przedsiębiorców ma pomysł na bar, jednak niekoniecznie wie, jak wdrożyć go w życie. Jak widać, otwarcie własnej działalności jest kwestią dość skomplikowaną – dlatego warto zawczasu stworzyć sobie plan działania. Sam bar, niezależnie od rodzaju, może być bardzo dochodową działalnością, która przynosi nie tylko wysokie zarobki, ale i spełnienie oraz satysfakcję. Właściciele początkujących biznesów muszą nastawić się na to, że początki zawsze bywają trudne – klienci nie zawsze walą do baru drzwiami i oknami. Jednak wysoka jakość usług zazwyczaj obroni się sama i po czasie można cieszyć się gronem stałych klientów oraz coraz większą popularnością.

Inne:

Recykling kabli – opłacalność biznesu odzysku metali kolorowych z kabli

Redakcja

Uprawa mięty – opłacalność i jej właściwości lecznicze

Redakcja

Uprawa ziemniaka skrobiowego oraz jego opłacalność

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności