Pomysły na biznes

Uprawa bobu na polu – opłacalność. Jak sadzić i jak rośnie bób?

Uprawa bobu na polu – opłacalność. Jak sadzić i jak rośnie bób?

Bób to jedno z najstarszych warzyw uprawianych ze względu na dużą zawartość białka i smak. Podobnie jak inne warzywa strączkowe, bób syci i jest idealnym składnikiem do letnich sałatek, zapiekanek i farszów. Bób to znakomita przekąska – alternatywa dla niezdrowych batoników, cukierków, czy chipsów. W Polsce zainteresowanie uprawą bobu jest znacznie mniejsze niż w Hiszpanii, Francji, Niemczech, czy we Włoszech. Rolnicy mają bardzo podzielone opinie, co do opłacalności uprawy bobu.

Wyjątkowy rok 2020 – jak wyglądała opłacalność uprawy bobu?

Opłacalność uprawy bobu cechuje się sporą zmiennością. Bywały lata, że bób był jedną z najbardziej opłacalnych upraw rolnych – cena w sklepie była przystępna dla klienta, a rolnicy osiągali oczekiwane przychody, które rekompensowały koszty uprawy i zapewniały zysk. Niestety rok 2020 jest czasem wyjątkowym w nie najlepszym tego słowa znaczeniu. Susza i epidemia koronawirusa spowodowały dotkliwe straty dla rolników, a klienci odczuli je w swoich portfelach. Bób jeszcze nigdy nie był tak drogi, jak w tym roku. Zatrzymanie gospodarki na kilkanaście tygodni spowodowało, że plantatorom brakowało pracowników. Przy bardzo wysokich cenach bobu, klienci ograniczają jego spożycie, co zmniejsza opłacalność uprawy bobu i stawia pod znakiem zapytania przyszłoroczne plony.

Obecna sytuacja z cenami bobu jest bardzo trudna dla obu stron. Część rolników decyduje się na bezpośrednią sprzedaż bobu na giełdach i targowiskach. Uprawie bobu nie pomogła susza. Kłopoty rolników oznaczają spore problemy dla branży przetwórczej. Wszystkim miłośnikom bobu pozostaje nadzieja, że taki rok, jak 2020 szybko się nie powtórzy, a problemy nie zniechęcą rolników do zaprzestania uprawy.

Zdrowy bób

Bób to bardzo zdrowe warzywo – zawiera białko, jest bogatym źródłem soli mineralnych, witamin i błonnika. W Polsce bób uprawia się zarówno w średnich, jak i dużych, wyspecjalizowanych gospodarstwach.

Jest kilka odmian bobu, które różnią się od siebie wielkością roślin i nasion. Opłacalność uprawy bobu zależy także od gatunku. Pomimo cennych właściwości zdrowotnych bobu, przemysł przetwórczy nie wykorzystuje w pełni możliwości kulinarnych tego warzywa.

Dostępność bobu mrożonego w Polsce jest daleka od oczekiwań klientów. Bób bardzo rzadko występuje w mieszankach warzyw mrożonych. Jest dostępny jedynie na rynku warzyw świeżych od czerwca do końca sierpnia. Odmian wcześniejszych i późniejszych nie ma w ciągłej sprzedaży. Pojawiają się sporadycznie. Trochę szkoda, że rynek przetwórczy w Polsce nie idzie w parze z oczekiwaniami klientów i nie oferuje dań gotowych z bobem.

Na targowiskach i w zieleniakach bób jest bardzo poszukiwanym warzywem. Jest dostępny w woreczkach o masie 0,5 kg lub 1 kg. W sektorze świeżorynkowym, najlepiej sprzedają się odmiany o dużych nasionach. Są to gatunki średnie i wysokie.

Podstawowe informacje o uprawie bobu

Bób to roślina wymagająca wiele pracy i spełnienia konkretnych warunków uprawowych. Jej plusem jest duża mrozoodporność. Siewki wytrzymują spadki temperatur nawet do – 4 st. C, a minimalna temperatura kiełkowania wynosi ok. 4 st. C. Optymalna temperatura wzrostu roślin to zakres 18-22 st. C. 

Bób preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste. Najlepsze podłoża to gleby ciężkie o dużej pojemności wodnej i odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. W przypadku lżejszych gleb, należy zadbać o zapewnienie odpowiedniej ilości wody, ponieważ bób jest wrażliwy na jej niedobory i w przypadku suszy rolnik musi się liczyć z dużymi stratami.

Największe zapotrzebowanie na wodę przypada na okres od wschodów do kwitnienia. Czas  zawiązywania się wypełniania strąków to również moment, kiedy nie wolno zapominać o odpowiednim nawodnieniu uprawy bobu.

Susza zmniejsza opłacalność uprawy bobu i daje się we znaki zwłaszcza osobom, które dopiero uczą się uprawy bobu. Warto wiedzieć, że uprawianie tej rośliny jest korzystne dla gleby, ponieważ wzbogaca ją w azot. Najgorszym szkodnikiem bobu są mszyce oraz strąkowiec bobowy, którego samica składa jaja na młodych zawiązkach strąków. Zabiegi ochronne powinno rozpocząć się już na początku kwitnienia rośliny.

Gleba i nawożenie pod uprawę bobu

Bób musi być zasadzony na dobrze przygotowanej i pulchnej glebie. Tylko wtedy można umieścić nasiona na jednakowej głębokości i dobrze je przykryć, co gwarantuje równomierne wschody. Zapotrzebowanie roślin na azot jest niewielkie, wystarczy około 34–46 g/ 10 m2. (czyli 100 g saletry amonowej lub mocznika granulowanego). Azot należy stosować przed siewem nasion, a fosfor i potas podać na jesieni. W pielęgnacji bobu istotne jest odchwaszczanie, które musi być wykonane w czasie wschodu i wzrostu siewek. Bardzo ważne jest nawadnianie.

Bób  jest warzywem bogatym w białko, ale wymagającym wielu zabiegów przy uprawie. Wzbudza smakowy zachwyt konsumentów. Plantatorzy zajmujący się uprawą bobu nie zawsze mają powody do radości i zdarza się, że osoby, które specjalizują się w uprawie roślin strączkowych, wykreślają bób ze swojego asortymentu. Dotacje na uprawę roślin strączkowych, w tym bobu, nie spełniają oczekiwań rolników.

Inne:

12 pomysłów na biznes na wsi

Redakcja

Topinambur – uprawa, opłacalność oraz właściwości zdrowotne

Redakcja

Opłacalność hodowli alpak – hodowla alpaki oraz jej koszt utrzymania

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności