Pomysły na biznes

Amarantus – zboże XXI wieku. Opłacalność uprawy amarantusa

Amarantus – zboże XXI wieku. Opłacalność uprawy amarantusa

Amarantus – w Polsce nazywany także szkarłatem to roślina, która może zrewolucjonizować rynek zbóż. Jest to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Jego uprawą na nasiona zajmowali się Aztekowie już 5000 lat temu. Karmiono nim wojowników i biegaczy, ponieważ miał opinię pożywienia dającego mnóstwo energii i podnoszącego wydolność fizyczną. Współczesne badania laboratoryjne potwierdzają obserwacje starożytnych Azteków. Obecnie pola amarantusa można spotkać we wszystkich zakątkach świata.

Właściwości amarantusa

Opłacalność uprawy amarantusa to nie tylko korzyści finansowe, ale także zdrowotne. Pod względem obecności żelaza, amarantus nie ma sobie równych. Jest go więcej niż w wołowinie. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest drogocennym  źródłem białka, które nie zawiera glutenu i jest  – lepiej przyswajalne niż z mleka czy soi. Wyróżnia się drobną frakcją skrobi, pięć razy łatwiejszą do strawienia od skrobi kukurydzianej. Jest chętnie stosowany w piekarnictwie, przemyśle cukierniczym i farmaceutycznym.

amarantus uprawa

Amarantus to roślina łatwostrawna i szybko dostarczająca energii. Zawartość fosforu magnezu, wapnia i potasu jest o wiele większa, niż w pszenicy. Te zaś są o wiele lepiej przyswajalne, niż z mleka i mięsa. Zboże to może być podawane chorym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu.

Amarantus polecany dla chorych

Starożytne ludy Ameryki Północnej znały amarantus od tysięcy lat – używały go przy obrzędach i do odżywiania wojowników. W latach 70-tych XX wieku, ponownie odkryto amarantus i okazało się, że opłacalność uprawy amarantusa jest zadowalająca dla rolników oraz dla środowisk medycznych. Kolejne badania naukowe potwierdzały właściwości zdrowotne tej rośliny.

Nasiona lub olej z amarantusa pomagają osobom cierpiącym na nadciśnienie i chorobę wieńcową. Ziarna spożywa się w postaci prażonej. Wyprażone ziarna amarantusa polewane są miodem lub melasą.

Amarantus zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega zawałom serca i miażdżycy. Szarłat ma w sobie dużo magnezu i wapnia oraz błonnika. Oznacza to, że przyśpiesza procesy metaboliczne i reguluje pracę jelit. Jest polecany dla osób, które marzą o zgubieniu kilku kilogramów.

Korzyści dla środowiska naturalnego

Opłacalność uprawy amarantusa wyraża się także w pozytywnym wpływie na środowisko naturalne. Dla natury ważną cechą szarłatu jest to, że pochłania dwukrotnie więcej dwutlenku węgla niż inne rośliny. Masowa uprawa może być  zbawienna dla przeciwdziałania skutkom efektu cieplarnianego i ratowania planety przed katastrofą klimatyczną. 

Warunki uprawy amarantusa

Dobrą wiadomością jest fakt, że uprawa amarantusa jest możliwa na terenie całej Polski. Roślina osiąga 2 metry wysokości. Jego charakterystyczną cechą rozpoznawczą są duże zwieńczające szczyty pędów kwiatostany. Tworzą je drobne kwiaty, najczęściej o szkarłatnej barwie. Ubarwienie kwiatów i liści szarłatu może być różne, zależy to od gatunku i odmiany.

Gleba przeznaczona do uprawy amarantusa musi być lekka, żyzna i wilgotna. Amarantus lubi ciepło. Przestaje rosnąć, kiedy temperatura spadnie poniżej 7 stopni Celsjusza, czyli już w październiku.

Cena skupu amarantusa może być trzykrotnie wyższa niż w przypadku pszenicy, a średni plon z hektara to trzy tony.

amarantus uprawa amarantusa

Opłacalność uprawy amarantusa może okazać się większa niż innych zbóż. Jest kwestią sporną, czy amarantus jest zbożem – zdania na ten temat są podzielone. W płodozmianach amarantus może zastępować zboża. Problemem może być oczyszczanie i przechowywanie nasion. Jest możliwa jedynie ekologiczna uprawa tej rośliny, ponieważ nie toleruje ona żadnych pestycydów.

Obecnie obserwuje się trend na ekologiczną uprawę. Polacy fascynują się produktami ekologicznymi i poszukują mąki, nasion świeżych i prażonych nasion amarantusa. Ze względów ekologicznych, opłacalność uprawy amarantusa będzie rosła. Już jest to inwestycja warta rozważenia – korzystne ceny, właściwości zdrowotne i ochrona środowiska to powody, dla których warto spróbować obsadzić pole amarantusem.

Zastosowanie kulinarne – gdzie jest wykorzystywany amarantus?

Dodanie mąki z amarantusa do wypieków poprawia ich smak i pozwala wyeliminować większość chemicznych dodatków stosowanych w celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia. Amarantus nadaje wypiekom orzechowy posmak. Mąka może być stosowana do wyrobu makaronu, pieczywa i zup. Popping warto łączyć z jogurtem, kefirem lub mlekiem – smakuje fantastycznie. Nasiona mogą być wykorzystywane jako składnik różnego rodzaju potraw gotowanych, duszonych oraz zapiekanek. Nadają się do wytwarzania masła i majonezu. Wszystkie produkty z amarantusa są polecane dla alergików, ponieważ nie powodują uczuleń.

uprawa amarantusa

Trendem ekologicznego rolnictwa jest zainteresowanie starymi odmianami zbóż. Amarantus jest uprawiany od starożytności – są to rośliny bogate w składniki mineralne i odżywcze, a do tego wymagają ekologicznych upraw. Amarantus jest uprawiany głównie na nasiona, które zawierają różnorodne składniki zdrowotne. Co warto jeszcze dodać, to amarantusową skrobię stosuje się do produkcji biodegradowalnych opakowań.

Inne:

Jak otworzyć własną kawiarnię? A może franczyza?

Redakcja

Recykling kabli – opłacalność biznesu odzysku metali kolorowych z kabli

Redakcja

Czym handlować na wsi? Kilka ciekawych pomysłów

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności