Pomysły na biznes

Opłacalność hodowli pawi

Opłacalność hodowli pawi

Niewiele ptaków może konkurować urodą z pawiem, który przecież jest symbolem gracji, dostojności, dumy, nieprzeciętnego uroku, powagi, elegancji. Wiele o cechach tego ptaka mówią znane polskie przysłowia: „dumny jak paw” lub „puszy się jak paw” Omawiane ptaki kojarzą się z pawim piórem na krakowskiej czapce, Łazienkami, królewskimi ogrodami. Paw był  niegdyś ozdobą królewskich ogrodów. Wymaga bowiem bardzo dużej przestrzeni.

Korzyści z hodowli pawia

Paw jest coraz popularniejszym gatunkiem ozdobnym. Na jego mięso nie ma w Polsce nawet minimalnego pobytu, chociaż za synonim luksusu i bogactwa uchodzi mięso tego ptaka w Rosji. Na dworach królewskich serwowano dla monarchy i jego rodziny mięso pawie, które potem zostało wyparte przez szybciej rosnące indyki.

Większą opłacalność z hodowli pawia mają mieszkańcy Azji, gdzie ptaki występują naturalnie. To niezawodny tropiciel węży, które lubi zjadać. Dodatkowo je też skorpiony. Dla mieszkańców Azji jest to zwierzę wręcz niezbędne, bo zapewniające bezpieczeństwo gospodarstwa. Budzi zachwyt swoim wyglądem i dlatego stał się popularny na całym świecie.

Pawie przywiązują się do właścicieli. Jeżeli widzą osobę, która wzbudza ich nieufność, to oznajmiają to przeraźliwym krzykiem i ostrzegają w ten sposób opiekunów. Paw to ozdobny i chyba najpiękniejszy strażnik domowego obejścia. Jego zdolności do stróżowania sprawiają, że opłacalność hodowli pawia uznawana jest za znaczną.

Ozdoba obejścia

W naszym kraju hodowla pawi odbywa się głównie w ogrodach zoologicznych, parkach i gospodarstwach agroturystycznych. Paw jest chodzącą dekoracją krajobrazu, ze względu na swój piękny wygląd. Należy do najstarszej grupy ptaków ozdobnych na świecie. W gospodarstwach agroturystycznych opłacalność hodowli pawia polega na wzbudzaniu zainteresowania turystów i możliwości wyróżnienia się na tle konkurencji. Osoby, które hodują pawie, zauważyły, że dodanie zdjęcia tego przed ich domem, zwiększyło liczbę gości.

Pochodzenie pawia

Naturalnym miejscem życia pawi (indyjskich) jest południowo-wschodnia Azja i Sri Lanka. Paw w kraju swojego pochodzenia jest boskim symbolem – boga Kriszny, przepychu, dobrobytu wręcz  luksusu. W razie niebezpieczeństwa ostrzega ludzi i zwierzęta donośnym krzykiem, lubi zjadać węże i skorpiony, które są dużym zagrożeniem dla mieszkańców Azji. W Indiach można go spotkać nawet na wysokości 1500 m n.p.m. W naturalnym środowisku zamieszkują obrzeża lasów  tropikalnych oraz otwarte tereny. Lubią chować się w wysokich trawach. Nocują w koronach drzew. Pawie wychodzą na żer po wschodzie lub przed zachodem słońca. W warunkach naturalnych, są bardzo płochliwe i dość szybko biegają. Skrzydła są wykorzystywane tylko podczas wzbicia w korony drzew.

Prosta i przyjemna hodowla pawi

Pawie są odporne i łatwe w hodowli. Dobrze utrzymany paw może dożyć nawet 30 lat. Nie wolno ich trzymać w klatkach, potrzebują bardzo dużo ruchu. Muszą być na wolnym wybiegu przez większość dnia. Tylko w upały i w rzeczywiście zimne dni powinny być w pomieszczeniu. Pawie nie oddalają się na duże odległości i wracają do gospodarstwa.

Pomieszczenie, w którym trzymane są pawie w chłodne dni, musi być duże. Samce mają przepiękny, rozłożysty ogon.

Opłacalność hodowli pawi polega także na ich przyzwyczajeniu się do właściciela, towarzyskości i łagodności. To ptaki bardzo ciekawskie. Nie zaleca się wpuszczania pawia do małego ogródka, gdzie rosną warzywa i owoce, ponieważ wyjadają nasiona i duże pędy – robią znaczne szkody w ogrodzie.

Dieta pawia, czyli co je paw?

Nie wymagają specjalnego żywienia, zazwyczaj wystarcza im ten sam rodzaj pożywienia, jakie zjada drób z dodatkiem miękkiego pokarmu treściwego i siekanej zieleniny.  Na wybiegu z łatwością pożywiają się samodzielnie – mogą zjadać owady, a w naturalnych warunkach azjatyckich objadają się wężami. W warunkach hodowlanych otrzymują mieszanki paszowe dla indyków, ponieważ mają podobne potrzeby żywieniowe.

Warto wiedzieć, że zapotrzebowanie na składniki pokarmowe zależy od stanu fizjologicznego samicy i od fazy odrostu ogona samców. Wraz z wiekiem i odrostem piór ogona, ilość zjadanej karmy rośnie. Nie mają zbyt wysokich wymagań żywnościowych, a na wybiegu ze zdobywaniem pokarmu radzą sobie samodzielnie. Oznacza to, że nie są drogie w utrzymaniu, a opłacalność hodowli pawia pod względem estetycznym jest wysoka.

Zysk finansowy z pawia, opłacalność hodowli pawia

Jest możliwe uzyskanie zysku z pawia – można sprzedawać jaja, które są bardzo smaczne, ale drogie (cena za jajko to nawet 60 złotych), przepiękne, ozdobne pióra oraz pisklęta. Pawie po prostu cieszą oko i są wspaniałym towarzyszem, a to są wartości bezcenne.

hodowla pawi opłacalność

Pawie to dowód na to, że opłacalność hodowli nie zawsze mierzy się pieniędzmi i mięsem. Można utrzymywać zwierzęta dla przyjemności, a one odwdzięczają się elegancją i dobrym stróżowaniem. Cały czas wzbudzają sensację i zachwyt. Ich zaletą jest odporność na choroby i łatwość przystosowania się do środowiska. Tolerują obecność innych zwierząt. Nie mogą żyć w samotności, ponieważ są to zwierzęta stadne.

Inne:

Hodowla zwierząt futerkowych w Polsce i w Europie – wstydliwy relikt przeszłości, czy ważna gałąź gospodarki?

Redakcja

W co można zainwestować 100 tysięcy złotych?

Redakcja

Pomysły na biznes dla młodych ludzi

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności