Hamburger, tatar, czy rolada śląska to przysmaki, które od lat goszczą na polskich stołach. Powstają z wołowiny. Polacy cenią wołowinę za jej walory smakowe, bogactwo witamin i sporą zawartość żelaza. Hodowla bydła na mięso, to jedna z najważniejszych gałęzi polskiego rolnictwa, często powiązana z bydłem mlecznym. Hodowców interesuje opłacalność bydła limousine.
Czynniki warunkujące opłacalność hodowli bydła limousine
Opłacalność bydła limousine zależy przede wszystkim od żywienia zwierząt. Od maja do listopada możliwy jest wypas krów na łące, co znacznie ogranicza koszty paszy. Spora grupa rolników pozostałą część areału wykorzystuje do uprawy kukurydzy i zbóż oraz dokupują od innych rolników słomę i zboże.
Przybieranie rasy limousine na wadze jest dość szybkie, co można rozpoznać po intensywnym przyroście masy mięśniowej. Opłacalność bydła limousine jest większa, jeżeli zwierzęta są zdrowe i zadbane weterynaryjnie.
W momencie zejścia z pastwiska konieczne jest odrobaczenie krów i zaszczepienie przeciwko BVD. Regularnie kontrole stada w kierunku gruźlicy, białaczki i brucelozy, zapobiegają stratom hodowlanym i padaniu zwierząt.
W oborze zwierzęta utrzymuje się na głębokiej ściółce. Obora powinna być wyposażona w drewniane przegrody, mrozoodporne poidła, stół paszowy. Najlepiej, jeżeli jest połączona z wybiegiem, z którego zwierzęta wychodzą na pastwisko. Opłacalność bydła limousine to korzystny rezultat ceny sprzedaży dorosłej sztuki do kosztów. Utrzymanie bydła mięsnego jest tańsze niż mlecznego, ponieważ rasy mięsne nie mają wygórowanych wymagań paszowych, nie trzeba kupować drogiego sprzętu do dojenia. Rasy mięsne mniej chorują. Do tego ich potrzeby odnośnie warunków w oborze są zdecydowanie niższe niż ras mlecznych.
Pierwsze krycie i młode zwierzęta
Na opłacalność bydła limousine ma wpływ odpowiedzialne rozmnażanie, które nie nadwyręża samic i daje im możliwość odkarmienia cieląt. Pierwsze krycie jałówek może nastąpić, kiedy mają dwa lata i uzyskają masę 600-650 kg. Młode muszą przebywać z matką około pół roku. Warto wiedzieć, że porody wśród rasy limousine są lekkie, cielaki rodzą się bez pomocy ludzi i ze względu na dużą mleczność matek, odchów młodych osobników jest bardzo dobry. Poród bez komplikacji oznacza mniejsze koszty opieki weterynaryjnej, a duża mleczność to brak konieczności dokarmiania cieląt sztucznym pokarmem, co przekłada się na lepszą jakość mięsa w przyszłości.
Ekologiczny chów młodych
Przez ostatnie lata wzrosła wrażliwość klientów na kwestię ekologii i zapewnienia zwierzętom hodowlanym optymalnych warunków bytowych. Konsumenci mają świadomość, że przemysłowa hodowla zwierząt daleka jest od komfortowych warunków, więc zwracają uwagę na to, że duże zwierzęta, takie jak bydło, powinny mieć możliwość ruchu i przebywania na zewnątrz budynku. Nie bez znaczenia jest też sposób odkarmiania młodych. W klientach budzi przerażenie fakt karmienia cieląt sztucznymi mieszankami i nie akceptują takiego sposobu hodowli. Dlatego cenią hodowców bydła, którzy przez pierwsze 7-8 miesięcy życia cielaka pozwalają zwierzęciu być przy matce, pić jej mleko i paść się na pastwisku. To, co jeszcze 50 lat temu było normą, dzisiaj nazywane jest ekologiczną hodowlą. Nie ma nic lepszego w diecie cielaczka w pierwszych ośmiu miesiącach życia, niż mleko matki i obecność z nią na pastwisku.
Obecność młodego osobnika przy matce i karmienie jej mlekiem oraz stopniowe, samoistne przechodzenie cieląt na stały pokarm, to podstawowe założenia ekologicznej hodowli krów. Dzięki zastosowaniu chowu ekologicznego cielęta są zdrowsze, silne, a ich układ pokarmowy jest należycie rozwinięty i lepiej przystosowany do karmienia paszami objętościowymi, które są polecane w późniejszym etapie opasu buhajów mięsnych.
Ekologiczny chów może zwiększyć opłacalność bydła limousine
Znawcy tematu hodowli krów nie polecają kupowania cieląt odebranych od krowy w pierwszym miesiącu życia i karmionych sztucznie, bo nie są one dobrym materiałem hodowlanym, a późniejsza jakość mięsa od zwierząt zabranych od samicy za wcześnie pozostawia wiele do życzenia. Zakup odsadków wychowujących się przy stadzie o wadze ok. 300 kg jest dobrą inwestycją do dalszej hodowli – zwierzęta mniej chorują, co oznacza oszczędność na kosztach weterynaryjnych. Optymalna waga ubojowa byków to 800 kg.
Hodowla bydła limousine nie tylko na mięso
Zysk z hodowli to nie tylko sprzedaż na mięso, ale także sprzedaż samców lub jałówek do dalszego chowu, także z przeznaczeniem do rozrodu.
Opłacalność bydła limousine warunkuje wielkość stada – im większa skala produkcji, tym lepsza może być jej rentowność. Limousine to najpopularniejsza rasa mięsa – jej udział w populacji bydła to 70%. Przy hodowli bydła mięsnego jest zdecydowanie mniej pracy niż w utrzymaniu krów mlecznych, co oznacza niższe koszty zatrudnienia i opieki weterynaryjnej. Pobyt na wołowinę jest w miarę stały, co gwarantuje zbyt i zysk dla hodowcy.