Pomysły na biznes

Hodowla trzmieli – skutecznych zapylaczy roślin

Hodowla trzmieli - skutecznych zapylaczy roślin

Uprawy pod dachem: szklarniowe i namiotowe są uzupełnieniem upraw polowych. Można uprawiać w ten sposób warzywa i owoce. Problemem jest jedynie zapylanie kwiatów. Badania naukowe wykazały, że zapylanie sztuczne jest mniej efektywne niż naturalne zapylanie przez owady. W warunkach upraw pod dachem znacznie trudniejsze jest dotarcie owadów. Dlatego uprawy szklarniowe i namiotowe są coraz częściej wspomagane przez hodowlę trzmieli. Powyższe owady mogą być wykorzystywane do zapylania upraw sadowniczych, pod dachem i upraw jagodowych.

Najważniejsze informacje o trzmielach

Trzmiele (Bombus), to owady z rodziny pszczołowatych. W Polsce występuje około 30 gatunków. Trzmiele osiągają 30 mm długości i są gęsto owłosione o jaskrawym zabarwieniu, jednak z przewagą czerni. Można je pomylić z trzmielcami. Trzmiele mają koszyczek do przenoszenia pyłku umiejscowiony na goleniach trzeciej pary odnóży trzmiela. Trzmielce, z racji na swój pasożytniczy tryb życia, nie posiadają takich koszyczków.

Trzmiele to owady społeczne, które tworzą gniazda sezonowe. W marcu lub na początku kwietnia zapłodnione samice wylatują ze swoich zimowli i zakładają nowe gniazda ziemne w opuszczonych norach gryzoni. W tym czasie dla matek występuje duża ilość pożywienia, co zapewnia odpowiednie warunki do założenia gniazda.

Trzmiele – pożyteczne dla rolnictwa owady

Trzmiele obok pszczół są jednymi z najważniejszych zapylaczy roślin dziko rosnących oraz uprawnych. Zapylenie roślin to jeden z najważniejszych czynników w uprawie roślin. Opłacalność hodowli trzmieli w rolnictwie jest oceniana bardzo wysoko – pomagają zwiększyć dochody z upraw. Trzmiele zapylają: jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele, maliny, porzeczki, jeżyny, borówki, żurawinę, aktinidię, truskawki, ogórki, cukinię, paprykę, melon, fasolę, bób, słonecznik,  wykę ozimą, koniczynę i lucernę.

Opłacalność hodowli trzmieli jest tym większa, że zapylają one uprawy nasienne roślin kapustnych, marchwi oraz ogórków. Owady podnoszą jakość i ilość zbieranych nasion. Odgrywają dużą rolę w zapylaniu roślin uprawianych pod osłonami.

Zalety stosowania trzmieli w gospodarstwie

Dzięki zastosowaniu trzmieli w uprawie nie trzeba wykonywać procesu sztucznego zapłodnienia kwiatów, czyli hormonizacji oraz procesu mechanicznego otrząsania kwiatów. Oznacza to mniej pracy dla rolnika.

Wydajność trzmieli jako zapylaczy jest imponująca – jeden osobnik w ciągu minuty jest w stanie odwiedzić nawet do 30 kwiatów, czyli dwukrotnie więcej niż pszczoła miodna. W ciągu dnia to kilka tysięcy kwiatów. Na korzyść trzmieli przemawia fakt, że zapylają rośliny już w temperaturze 8-10°C, nawet przy pochmurnym i deszczowym dniu i przy wietrznej pogodzie. Swoją pożyteczną pracę wykonują także w godzinach rannych i popołudniowych. Opłacalność hodowli trzmieli doskonale widać także na przykładzie drzew owocowych, które kwitną przy niskiej temperaturze, ale żywotność kwiatów jest krótka.

Obecność trzmieli zwiększa ilość zawiązanych owoców i poprawia ich jakość. Owoce mają ładniejszy kształt, są lepiej wypełnione, bez pustych przestrzeni wewnątrz oraz bardziej twarde. Lepiej się wybarwiają i wykazują większą odporność na choroby.

Trzmiele – ekologia w gospodarstwie

Zastosowanie trzmieli w uprawie wiąże się z ograniczeniem środków ochrony roślin, co jest korzystne dla gleby, owadów i ludzkiego zdrowia. Plony są wolne od pestycydów. Ekologiczność uprawy to bez wątpienia jeden z najważniejszych czynników decydujących o opłacalności hodowli trzmieli.

Tworzenie hodowli trzmieli – biznes i jego opłacalność

Opłacalność hodowli trzmieli sprawia, że coraz więcej rolników zastanawia się nad tym sposobem zapylania roślin. Brak konieczności kupowania środków chemicznych to także oszczędność finansowa, co z kolei zwiększa opłacalność upraw.

Hodowle trzmieli mogą być sezonowe, utworzone dzięki stworzeniu idealnych warunków do gniazdowania dziko występującym samicom trzmieli. Można też zakupić od hodowcy-specjalisty rodzinę trzmieli w ulach wyposażonych w zapas pokarmu. Trzmiele przeznaczone do zapylania upraw sadowniczych i jagodowych są sprzedawane w formie rodzinki dużej 120-150 robotnic, dodatkowo powiększonej o trutnie, umieszczonej ekologicznych ulach bezobsługowych. Owady mają zapewniony komfort rozwoju i odpowiednią ilość pokarmu cukrowego.

Rodzina trzmiela żyje do 12 tygodni, licząc od otwarcia pojemnika do śmierci ostatniego osobnika. Największa wydajność zapylająca trwa 6 tygodni. Przed rozpoczęciem hodowli trzmieli dobrze jest zapisać się na kurs i poznać wszystkie etapy hodowli trzmieli.

Opłacalność hodowli trzmieli wyraża się głównie w zwiększeniu plonów upraw roślin i oszczędnościach finansowych uzyskiwanych dzięki ograniczeniu stosowania chemii rolniczej.  Hodowla trzmieli to jeden z najbardziej ekologicznych trendów w rolnictwie. Każde ograniczenie stosowania pestycydów jest korzystne dla jakości wyprodukowanej żywności i dla zdrowia konsumenta. Trzmiele nie sprawiają wielkich problemów hodowlanych, jednakże zanim się do tego przystąpi, warto się zapoznać jak prawidłowo je hodować.

Inne:

Wiesiołek – właściwości zdrowotne, uprawa polowa i jego opłacalność

Redakcja

4 pomysły na biznes z małym kapitałem

Redakcja

Wyprowadzanie psów dobrym pomysłem na biznes?

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności