Pomysły na biznes

Opłacalność hodowli alpak – hodowla alpaki oraz jej koszt utrzymania

Opłacalność hodowli alpak – hodowla alpaki oraz jej koszt utrzymania

Rolnik nie zawsze musi produkować mięso. Jeżeli ktoś ma gospodarstwo rolne, chce hodować jakieś zwierzę, ale nie wyobraża sobie oddania zwierzęcia do rzeźni i nie chce brać udziału w produkcji mięsa, to idealnym zwierzęciem do zagrody będą zawsze uśmiechnięte i czarujące alpaki. W Polsce nie ma pobytu na mięso z alpak, traktuje się je jako zwierzęta towarzysząco- pociągowe.

Wykorzystanie alpak

Alpaki wywołują uśmiech na twarzy każdego, kto je zobaczy. Są pogodne, śliczne i bardzo towarzyskie. Na szczęście w Polsce nie hoduje się ich na mięso i skóry. Są to zwierzęta ozdobne, które mogą być wykorzystane w turystyce i rekreacji, alpakoterapii. Nadają się do ochrony innych gatunków zwierząt np. owiec, drobiu przed lisami. Mogą służyć jako zwierzęta juczne.

Alpaka potrafi unieść ciężar odpowiadający 20% masy swojego ciała, a waży od 50 do 85 kg- idealne do przewożenia dzieci na niewielkie odległości w gospodarstwie agroturystycznym. Śmiało może pracować jako zwierzę pociągowe w zaprzęgach, w agroturystyce czy do trekkingu.  Oczywiście przy uwzględnieniu naturalnych ograniczeń zwierzęcia. Nie wolno przeciążać tej pięknej istoty. Gospodarstwo ekologiczne wykorzystuje jedynie naturalne predyspozycje zwierząt i nie naraża czworonożnych przyjaciół na cierpienie i choroby. Jeśli od początku poświęci się  alpakom dużo uwagi i pracy, to można je przygotować do pracy z dziećmi, z osobami niepełnosprawnymi i seniorami. To zwierzęta miłe, łagodne, które wywołują pozytywne emocje.

alpakoterapia

Opłacalność hodowli alpak wyraża się w ekologicznym charakterze gospodarstwa i w przyciąganiu turystów. Jak na polskie warunki alpaki, to zwierzęta egzotyczne, raczej niekojarzone z polską wsią. Na pewno wzbudzają sensację i działają „jak magnez” na turystów.

Badania konsumenckie pokazały, że gospodarstwa, które prowadzą hodowlę nietypowych zwierząt bez przeznaczenia ich na mięso, cieszą się zainteresowaniem wczasowiczów.

Odchody alpaki – nawóz i opał

Alpaki to zwierzęta, w które warto inwestować. Jest to nowoczesne podejście do hodowli, które wykorzystuje nie mięso, ale odchody w postaci granulatu.

Ostatnio modne są ekologiczne źródła energii. Pompa ciepła, kolektory słoneczne to urządzenia drogie. Ekonawóz i naturalny opał można mieć za darmo. Wystarczy hodować alpaki, które  wydalają 3 kg kału i moczu każdego dnia. Opłacalność hodowli alpak polega również na darmowym surowcu opałowym lub nawozie. Kał i mocz po wyschnięciu są świetnym materiałem opałowym. Aby wyprodukować nawóz w ilości wystarczającej do przydomowego ogrodu, trzeba zmieszać odchody z wodą, pozostawić na noc, następnie przecedzić przez sito i podlać rośliny.

Wełna z alpaki

Kolejną korzyścią z alpaka, która potwierdza tezę o opłacalności hodowli alpak, to wysoka jakość wełny. Alpaki mogą być wykorzystywane do produkcji tego włókna i przynosić duże dochody gospodarzowi.

Żywienie alpak – czym karmić alpaki?

Alpaki świetnie przystosowują się do nowego środowiska. Jednak są wrażliwe na zmianę paszy. Ich dieta nie wymaga jakiś szczególnych inwestycji. Wystarczy im siana, słomy (pasze objętościowe), zielonki z pastwiska. Pasza powinna zawierać co najmniej 18% białka. Zimą można je karmić ziarnem owsa, siekaną marchwią, suchym chlebem, gałązkami niektórych drzew (brzoza, topola, wierzba, sosna). Błonnik w diecie powinien wynosić ponad 50%.

W czasie, kiedy korzystają z pastwiska, nie piją za dużo wody. Dzienne zapotrzebowanie na wodę u alpak  6–10 litrów. Na pastwisku trzeba zwrócić uwagę na to, jakie rośliny na nim się znajdują.

Alpaki nie mogą mieć dostępu do roślin toksycznych, które mogą być przyczyną problemów z krążeniem. Nie powinny mieć dostępu do oleandra, naparstnicy, azalii, różaneczników, rododendronów, cisów, wilczych jagód, ziemniaków zielonych, kasztanów żołędzi, liści dębu, roślin kapustnych oraz tulipanów. Alpakom szkodzą także rabarbar, żonkile etc. Nieskomplikowany jadłospis także podnosi opłacalność hodowli alpaka.

Wrażliwość na temperatury

Alpaki to zwierzęta wytrzymałe, ale nie lubią skrajności, jeżeli chodzi o temperaturę. Jeżeli termometry pokazują mniej niż 6 stopni lub więcej niż 30 stopni Celsjusza, to alpaki mogą czuć się źle i chorować. Na powierzchni jednego hektara można utrzymywać od 2 do 8 osobników, w zależności od jakości gleby i pastwiska.

Pomieszczenia powinny być odgrodzone oddzielnie dla samic ciężarnych, samic z młodymi, samców reproduktorów, młodych samców 1–2 lata.

W Polsce działają dwa stowarzyszenia zrzeszające hodowców i sympatyków tych zwierząt. Są to:

  • Polski Związek Hodowców Alpak
  • Stowarzyszenie Hodowców Alpak i Lam.

Niewielkie wymagania hodowlane, dobra cena wełny, wykorzystanie w agroturystyczne sprawiają, że alpakami interesuje się coraz więcej osób, a opłacalność hodowli rośnie.

Alpaki to idealne zwierzęta dla osób, które chcą wyjść poza schemat hodowlany i szukają zwierząt nieuznawanych w Polsce za rzeźne.

Alpaki to promocja gospodarstwa, pewność, że goście będą często odwiedzać „dom alpaków”.

Biznes związany z hodowlą, ale nie nastawiony na produkcję mięsa, też ma przyszłość na polskiej wsi.

Inne:

Uprawa mięty – opłacalność i jej właściwości lecznicze

Redakcja

Czym handlować na wsi? Kilka ciekawych pomysłów

Redakcja

Opłacalność biogazowni rolniczej

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności