We wszystkich sklepach spożywczych są w ofercie kurczaki i części z kurczaka. Drób jest mięsem powszechnie spożywanym, wykorzystywanym także do produkcji wędlin. Smakosze doceniają smak mięsa z kurczaka, łatwość obróbki i wielość potraw, które można z niego przyrządzić. Zapotrzebowanie na mięso drobiowe jest ogromne i dlatego osoby, które chcą zmienić asortyment produkcji rolnej, często pytają o opłacalność hodowli brojlerów.
Wielka produkcja
Brojlery to nieduże ptaki, hodowane wyłącznie na mięso. Stosunkowo szybko osiągają wagę ubojową. Opłacalność hodowli brojlerów dotyczy dużych przemysłowych ferm, gdzie przetrzymuje się setki zwierząt. Wyróżnia się kilka rodzajów chowu ptaków:
- na głębokiej ściółce
- oraz chów ściółkowo-rusztowy.
W trakcie chowu intensywnego, brojlery karmi się pełnoporcjowymi mieszankami z dużą zawartością energii i białka. W systemie ściółkowo-rusztowym, ptaki są trzymane w izolacji od ściółki, dzięki czemu sprzątanie nie sprawia problemów.
Ubój brojlerów następuje po pięciu tygodniach, gdy ptaki nabierają od 2,5 do 3 kg masy ciała. Można oddać do ubojni ptaki nieotłuszczone, kiedy masa ciała osiąga 1,2-1,3 kg. W produkcji intensywnej, zagęszczenie ptaków w kurniku wynosi 33 – 42 kg/m2.
Hodowla brojlerów w typie półintensywnym i ekstensywnym
Hodowla brojlerów w typie półintensywnym oznacza, że ptaki nabierają docelową masę ciała w ciągu półtora do dwóch miesięcy od wyklucia. Do półtora miesiąca życia pisklęta odżywia się w ten sam sposób jak w chowie intensywnym, ale zaleca się dodatkowo podawanie zboża. Ptaki muszą mieć w drugim miesiącu życia dostęp do wybiegu, ponieważ gwarantuje to właściwy przyrost masy ciała i lepsze zdrowie zwierząt, co ma kluczowe znaczenie dla opłacalności hodowli brojlerów. Chorych ptaków ubojnie nie przyjmuje. Hodowcy prowadzący powyższy typ chowu stawiają na karmienie drobiu własnymi paszami takimi jak: zboża, rośliny okopowe czy zielonki. Ptaki otrzymują także odpadki z gospodarstwa domowego i pozostałości karmy podawanej innym zwierzętom, co pozwala na oszczędności przy zakupie karmy i automatycznie zwiększa opłacalność hodowli brojlerów.
Chów ekstensywny oznacza, że kurczaki będą miały wolny i nieograniczony wybieg. Kurczęta chowane w ten sposób można ubijać w trzecim miesiącu życia. Jest to mięso bardziej cenione przez konsumentów, nie tylko ze względów smakowych, ale także etycznych.
Względy etyczne w hodowli kurcząt
Działalność organizacji prozwierzęcych doprowadziła do tego, że klienci zaczęli interesować się sposobem hodowania kurczaków. Coraz częściej wybierają mięso od kurcząt hodowanych wolniej, ale z dostępem do wolnego wybiegu, czyli z chowu ekstensywnego – dostosowanego do potrzeb zwierząt. W hodowli intensywnej zwierzęta przebywają na wielkich halach, gdzie są stłoczone i często mają problemy zdrowotne, rosną szybciej i przeznaczone są do uboju około 7. tygodnia życia.
W chowie ekstensywnym ptaki mają swobodę poruszania się i są lepiej karmione. Jest to sposób hodowli w niewielkich gospodarstwach i hodowlach ekologicznych. Jego minusem jest mniejsza ilość ptaków i dłuższy czas chowu, a plusem lepszej jakości mięso i większe zaufanie klientów.
Najważniejsze wydatki hodowcy, poza paszą
Żeby rozpocząć hodowlę brojlerów, trzeba zakupić ptaki. Jednodniowe pisklęta brojlera kosztują od 1,25 do 1,4 zł. Cena piskląt brojlerów zmienia się w trakcie roku na poziomie 1,30-1,35 zł. Zakup piskląt stanowi około 15% – 20% hodowcy.
Kolejnym kosztem są leki: wszelkiego rodzaju preparaty witaminowe, porady weterynarza i inne leki. Znacznym wydatkiem w budżecie są koszty zakupu ściółki. Osoby, które oprócz hodowli drobiu zajmują się jeszcze uprawą rzepaku lub kukurydzy, mają problem z głowy. Pozostali muszą mieć sprawdzonego dostawcę obornika.
Wydatkiem hodowcy jest także utrzymanie w czystości kurnika, czyli zakup myjki ciśnieniowej, bieżące zużycie wody i środków do dezynfekcji. Nie należy zapominać o kosztach utylizacji padłego drobiu, co niestety zdarza się przy intensywnej hodowli. Prawo zabrania przetrzymywania padłych ptaków w workach foliowych lub w metalowych pojemnikach. Zakazane jest również zakopywanie padliny na glebach uprawnych lub na gruntach nieużywanych. Formą utylizacji padłego drobiu jest spalanie. Według ekspertów, nie jest to proces szkodliwy dla środowiska. Popiół pozostały ze spalania jest biokomponentem wykorzystywanym do produkcji biokompostów. Na opłacalność hodowli brojlerów mają wpływ wszystkie powyżej wymienione czynniki.
Wyróżnia się dwa typy konsumentów mięsa drobiowego: osoby, które oczekują taniego, ekonomicznego produktu i nie zwracają uwagi na sposób produkcji oraz klientów, którzy akceptują jedynie chów ekologiczny i oczekują mięsa dobrego jakościowo pochodzącego z ptaków, które miały dostęp do wolnego wybiegu. Oznacza to, że oba sposoby gwarantują opłacalną hodowlę brojlerów, której produkt trafia do konsumenta mającego konkretne oczekiwania. Drób to mięso, które ma swoich smakoszy, stały pobyt i bardzo dużą wartość użytkową.