Szpinak to jeden z ważniejszych składników zdrowej diety. Jego kulinarną zaletą jest łatwość przyrządzania. Szpinak zasługuje na szczególne miejsce na obiadowym stole. Ma mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych i niewielką kaloryczność. W 100 gramach szpinaku znajdują się 23 kalorie. Dodanie do niego śmietany, mięsa, boczku, czy jajek zwiększa kaloryczność. Szpinak to bardzo zdrowe warzywo – zawiera duże ilości mikroelementów. Ze względu na większe zainteresowanie szpinakiem przez konsumentów, opłacalność uprawy szpinaku systematycznie wzrasta.
Bomba witaminowa – szpinak i jego właściwości
Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa. Zawiera tak cenne mikroelementy, jak: żelazo, witamina C, magnez, przeciwutleniacze, witaminy A i B12, wapń, potas, jod, sód. Naukowcy udowodnili również, że szpinak opóźnia procesy utraty pamięci, przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera oraz zapewnia ochronę przed chorobą Parkinsona.
Po szpinak powinny sięgać osoby z nadwagą i nadciśnieniem. Szpinak pomaga w leczeniu zaparć i stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Właściwości zdrowotne to dobra motywacja do rozpoczęcia uprawy tego warzywa. Opłacalność uprawy szpinaku to kwestia, o którą pytają rolnicy i ogrodnicy, którzy chcieliby zająć się profesjonalnie uprawą szpinaku.
Zalety uprawy szpinaku
Szpinak to roślina niezbyt trudna. Dobrze on wpisuje się w płodozmian i ma bardzo pożądaną cechę – krótki okres wegetacji – od wysiewu nasion do zbioru mija zaledwie 50-60 dni. Wymaga jednak dobrego przygotowania i wyrównania gleby. Siewy muszą być realizowane na jednakową głębokość. Szpinak wytwarza nasiona w postaci jednonasiennych orzeszków w twardych, brązowych okrywach, powstających z listków okwiatu.
Nasiona szpinaku mają znaczne rozmiary i osiągają 3-5 mm długości. Jest to warunek równomierności wschodu i dalszego wzrostu roślin. Konieczne jest regularne odchwaszczenie pola, ponieważ obecność innych roślin może być przyczyną zniszczenia surowca szpinaku. Jeżeli nastąpiłoby zniszczenie części plonu, to opłacalność uprawy szpinaku będzie daleka od zakładanych zysków. Szpinak można wysiewać wczesną wiosną, wytrzymuje temperatury do -10 stopni Celsjusza.
Szkodniki szpinaku
Szkodniki mogą popsuć wszystkie plany i wysiłki plantatora lub ogrodnika. Ze szkodników najgroźniejsza dla szpinaku jest śmietka ćwiklanka (atakująca również buraki), którą trzeba eliminować od zauważenia pierwszych osobników, ponieważ bardzo szybko uszkadza rośliny i negatywnie wpływa na opłacalność uprawy szpinaku. Dobrą wiadomością jest to, że większość odmian szpinaku jest odporna na różne rasy mączniaka prawdziwego. Trzeba zaznaczyć, że mączniki stanowią i tak znaczne zagrożenie, ponieważ pojawiają się nowe rasy tego uciążliwego szkodnika.
Bliskość zakładu przetwórczego
W uprawie szpinaku bardzo ważny jest sposób nawożenia, który musi być kompromisem między osiąganiem przyzwoitego plonu i niepowodowaniem nadmiernych poziomów azotanów w finalnych produkcie. Zbiór jest realizowany w sposób mechaniczny. Opłacalność uprawy szpinaku jest wyższa, jeżeli plantacja jest zlokalizowana blisko zakładu przetwórczego. Czas od zebrania liści do ich dostarczenia musi być jak najkrótszy. Czas dostawy ma znaczenie dla jakości finalnego produktu.
Szpinak pozyskuje się w dwóch okresach:
- wiosną od połowy maja do połowy czerwca
- oraz jesienią od połowy września i do końca października.
W wymienionych powyżej okresach można uzyskać optymalną jakość surowca do mrożenia.
Kiedy zbierać/zrywać szpinak?
Zbioru należy dokonać, gdy roślina posiada 6-7 liści. Następuje to zwykle po 40-55 dniach od wysiewu. Nie można dopuścić do wytworzenia się pędów kwiatowych, które powodują gorzki smak warzywa i zmniejszenie zawartości witamin.
Owocem szpinaku powstałym z okwiatu jest jednonasienny orzeszek, który należy wykorzystać jako materiał nasienny w ciągu 5 lat. W trakcie zbioru liście szpinaku powinny być suche, dlatego zaleca się zbieranie tego warzywa we wczesnych godzinach rannych lub wieczorem. W tracie zbioru należy usunąć liście suche i pożółkłe.
Zbiór szpinaku
Zbieranie szpinaku rozpoczyna się od obrywania bądź odcinania najsilniejszych, największych liści tuż u nasady rośliny. Szpinak nie lubi zbyt dużych temperatur, dlatego powinien jak najszybciej znaleźć się w chłodni. Tylko dokładne przestrzeganie wszelkich zasad dotyczących uprawy i zbioru szpinaku zapewni wysoką opłacalność uprawy szpinaku. To prawdziwy skarbiec czynnych dla zdrowia składników i na nowo odkrywany smak. Przetwórnie chętnie go skupują i przetwarzają na mrożonki oraz wykorzystują do tworzenia różnych dań warzywnych.
Znaczna część społeczeństwa niebywale ceni zdrową kuchnię. Obserwuje się trend przechodzenia na diety bezmięsne i zainteresowanie produktami roślinnymi zawierającymi łatwo przyswajalne żelazo, co jest czynnikiem korzystnym dla zbytu szpinaku. Na opłacalność uprawy szpinaku ma wpływ promocja zdrowego stylu życia i zachęcanie do urozmaicania diety różnymi warzywami oraz zbiór dwa razy w roku. Szpinak jest równie chętnie kupowany w wersji świeżej, jak i mrożonej.