Pomysły na biznes

Opłacalność uprawy cebuli, jej odmiany i co jest ważne przy uprawie

Opłacalność uprawy cebuli, jej odmiany i co jest ważne przy uprawie

Cebula to niezwykle popularne warzywo. Jest dodatkiem do wielu dań i podstawowym składnikiem wielu innych. Ma sporo właściwości zdrowotnych. Uprawiana jest w różnorodnych odmianach, które charakteryzują się odmienną wielkością, kolorem i ostrością smaku. W bogatej ofercie gatunków cebuli smakosze znajdą coś dla siebie. Ciekawostką jest fakt, że nigdzie na świecie nie znaleziono cebuli rosnącej w stanie dzikim, ani nie odkryto rośliny, która mogłaby być przodkiem cebuli.

Kryteria podziału odmian cebuli

Rolnicy rozróżniają kilkanaście odmian cebuli i klasyfikują je według kilku ważnych kryteriów np.: długości okresu wegetacji. Biorąc pod uwagę czas wegetacji, wyróżnia się odmiany wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Odmiany cebuli można podzielić ze względu na wielkość warzyw i intensywność smaku (ostre, średnio ostre, łagodne) lub ze względu na kształt (kulisty, kulisty spłaszczony, kulisty wydłużony, romboidalny). Przecięty konsument wybiera cebulę na podstawie koloru. Kupuje cebulę żółtą, czerwoną, białą, srebrną, perłową, krymską.

Najpopularniejsze odmiany cebuli

Opłacalność uprawy cebuli wyraża się w zainteresowaniu klientów tym produktem. Najchętniej kupowana jest cebula żółta. Cechują ją suche łupiny w kolorze od jasnobrązowego do miedzianego. W środku znajduje się biały, soczysty miąższ na surowo dość cierpki i ostry. Nadaje się do sałatek, a także do smażenia i duszenia oraz do faszerowania.

Chętnie wybierana jest także cebula czerwona, która ma łupiny czerwone do ciemnofioletowych oraz białofioletowy miąższ. Ze swoją łagodną ostrością i lekko słodkim smakiem jest często wykorzystywana do sałatek. Może być używana także do zup i sosów.

Osoby, które lubią smak cebuli, doceniają jej białą odmianę – prawie idealne białe kule mają smak i zapach łagodniejszy, niż cebula żółta. Biała cebula jest popularna w Azji Średniej, Meksyku i we Włoszech. Po pokrojeniu trzeba ją szybko zużyć do potraw, ponieważ z czasem traci swoje właściwości.

Mniej znane gatunki cebuli

W Polsce rolnicy odkrywają na nowo cebulę. Konsumenci poszukują odmian mniej znanych, chcą próbować nowych smaków. Na zachodzie Europy popularne są jeszcze inne rodzaje cebuli, np.: srebrna, perłowa i krymska. Mają mniejsze rozmiary niż żółta i znacznie łagodniejszy smak. Uprawiane są głównie w Niemczech, Holandii, Francji i we Włoszech.

Uprawa cebuli

Opłacalność uprawy cebuli z siewu jest o wiele większa niż w przypadku sadzenia cebuli z rozsady. Uprawa cebuli z siewu jest najprostsza i najczęściej stosowana. Wysiew nasion przeprowadza się w pierwszej połowie kwietnia, przy pielęgnacji ręcznej co 30 cm, a ciągnikowej co ok. 45 cm (na płask). Na niewielkich plantacjach cebulę można wysiewać na zagonach o szerokości 1,2 m w rzędy w poprzek zagonu co 20–25 cm. Optymalny termin wysiewu cebuli to 5-20 kwietnia. Trzeba regularnie usuwać chwasty i często podlewać.

Wszystkie cebule doskonale rosną na słonecznym i ciepłym miejscu. Lubią gleby próchnicze, piaszczysto-gliniaste i niezbyt wilgotne. Glebę do wysiewu cebuli trzeba przygotować już jesienią – nawieść ją dobrze przerobionym obornikiem i przekopać na 15-20 cm. Można stosować nawóz sztuczny. Cebule wykorzystują składniki pokarmowe, które dostarczył im obornik. Sygnałem do zbioru jest samoczynne pożółknięcie i opadnięcie liści.

Opłacalność uprawy cebuli z rozsady jest niższa. Rolnicy uważają, że to także nie do końca opłacalne zajęcie. Cebulę zbiera się na przełomie sierpnia i września. Po wykopaniu należy pozostawić ją na polu do obeschnięcia. Następnie zbiera się ją i dosusza ogrzanym powietrzem, by po obeschnięciu łuski szeleściły. Ostatnim etapem jest obcięcie szczypioru na wysokości 3–4 cm.

Zmienne szczęście – opłacalność cebuli zależna od pogody

Ostatnie lata były bardzo różnorodne, jeżeli chodzi o opłacalność uprawy cebuli. W jednym roku ceny kształtowały się na granicy opłacalności produkcji, w kolejnym można było odrobić straty. Drogie są środki ochrony roślin, transport. Czasami opłacalność prowadzenia plantacji cebuli zmniejsza się z powodu różnorodnych warunków atmosferycznych. Opóźniona wiosna, częste opady lub susza, to poważne problemy, z którymi muszą zmierzyć się plantatorzy cebuli. Pogoda wpływa na wzrost roślin, a tym samym na plon. Opłacalność uprawy cebuli zależy od pogody i cen za kilogram warzywa oraz kosztów, które należy ponieść, aby wyprodukować kilogram cebuli.

Przez ostatnie lata w Polsce średni plon cebuli to 25 ton z hektara. Najlepsi plantatorzy osiągają wynik nawet 100 ton z hektara przy sprzyjających warunkach. Kluczowe znaczenie ma gatunek cebuli oraz średni czas przechowywania warzyw od zbioru do sprzedaży.

Cebula w wielu gospodarstwach domowych to jedno z najważniejszych warzyw. Cebulę łatwo sprzedać w celach przetwórczych, jak i do bezpośredniego wykorzystania przez konsumentów. Zbiór cebuli może być w pełni zmechanizowany i wykonany przy użyciu maszyn wykorzystywanych do zbioru ziemniaków. Cebula to uniwersalne warzywo, które może być uprawiane w ogrodzie i na dużych areałach. Zapotrzebowanie zakładów przetwórczych na cebulę jest stałe i dość wysokie.

Inne:

Zakładanie własnej pasieki – hodowla pszczół i jej opłacalność

Redakcja

Hodowla brojlerów – opłacalny biznes?

Redakcja

Jak wygląda opłacalność chowu bydła limousine?

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności