Pomysły na biznes

Uprawa kopru – opłacalność. Na co się przygotować?

Uprawa kopru – opłacalność. Na co się przygotować?

Koper był znany już w starożytności i stosowany jako lekarstwo na ból głowy oraz jako przyprawa. Był uznawany nawet za pieniądz. Współcześnie pozostało zastosowanie lecznicze i kulinarne. Koper pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Najczęściej jest spotykany w ogrodach przydomowych w uprawie współrzędnej z warzywami korzeniowymi.  Wykorzystanie kopru jest masowe, a jego popularność sprawia, że wiele osób zastanawia się nad opłacalnością uprawy kopru na większą skalę niż do użytku własnego.

Charakterystyka rośliny

Charakterystyczną cechą gatunku są 3-krotnie pierzaste liście z nitkowatymi odcinkami. Łodyga dorasta do 1,5 m i jest zakończona baldachowatym kwiatostanem złożonym z żółtych kwiatów, który prezentuje się ozdobnie w ogrodzie. Wszystkie części zawierają aromatyczny olejek eteryczny. Bogate są również w witaminy C, B1, B2 i PP, sole wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także karoten. Liście kopru dodawane są do potraw.

Starsze rośliny z owocującymi kwiatostanami wykorzystuje się do marynat i konserw. Olejki eteryczne znajdują zastosowanie jako koncentraty zapachowe w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym.

Nasiona kopru mają mnóstwo właściwości zdrowotnych: działają moczopędnie, mlekopędnie (istotne dla mam karmiących piersią), żółciopędnie, wiatropędnie oraz przeciwskurczowo (pomagają w walce z bólami). 

Opłacalność uprawy kopru na własny użytek jest oczywista dla osób, które chcą dbać o zdrowie, wykorzystując w tym celu zioła.

Koper może być uprawiany od wiosny do jesieni, więc jest dobrym wyborem dla osób, które chcą zająć się uprawą warzyw i ziół z przeznaczeniem na rynek produktów świeżych. Można go uprawiać do sprzedaży w pęczkach lub na nasiona.

Koper – roślina o niewielkich wymaganiach uprawowych

Zastanawiając się nad opłacalnością uprawy kopru, trzeba brać pod uwagę wymagania uprawowe. Na szczęście w przypadku kopru są niewielkie. Najlepiej rośnie na słonecznym, osłoniętym od wiatru stanowisku na glebach zasobnych w składniki mineralne, dobrze nagrzewających się i przepuszczalnych. Nie powinno się prowadzić uprawy przy koprze włoskim (fenkule), ponieważ  gatunki mogą się krzyżowo zapylić i wydać mniej wartościowe rośliny, co spowoduje straty w obu uprawach.

koper włoski
koper włoski

Uprawa kopru w doniczce wymaga cichego, słonecznego miejsca, ale nie w pełnym słońcu. Nienajlepszym pomysłem jest południowa wystawa na parapecie. Optymalna temperatura dla wzrostu kopru to 8-20 stopni Celsjusza. W niskich temperaturach koper rozwija się wolniej, a poniżej 1°C ginie. Przy za wysokich temperaturach może rozrosnąć się za bardzo, ale zawiera wtedy więcej olejków eterycznych.

Woda w glebie powinna być na umiarkowanym poziomie – niekorzystne dla opłacalności uprawy kopru są susze i nadmiar wilgoci. Zbytnia wilgoć powoduje gnicie i zwiększa ryzyko ataku szkodników.

Koper przeznaczany na przyprawę należy zbierać stopniowo, w miarę wzrostu. Zbiór kopru zielonego można dokonać po 5–6 tygodniach od siewu.

Szkodniki kopru

Opłacalność uprawy kopru może popsuć pojawienie się mszyc zjadających młode rośliny. Żerowanie szkodników powoduje skręcanie i żółknięcie. Wielu szkód w uprawie kopru mogą dokonać zmieniki, które powodują zamieranie całych pędów i niewykształcanie nasion.

Idealny wygląd kopru

Najkorzystniejsze dla zdrowia jest spożywanie ziela kopru w stanie świeżym, ponieważ zawiera on najwięcej witamin, soli mineralnych i innych wartościowych związków. Części zielone kopru powinny być świeże, jędrne, wyrównane pod względem dojrzałości, zabarwienia i kształtu.

Wszelkie uszkodzenia liści w czasie zbioru i transportu powodują ich odbarwienie i zwiększają podatność na porażenie przez choroby. Jest to widoczne w wyglądzie kopru i utrudnia sprzedaż produktu.

Najbardziej charakterystyczną cechą kopru jest aromat, który stopniowo zanika w wyniku składowania. Dlatego tak ważne jest, aby sprzedaż kopru odbyła się jak najszybciej po zbiorze. Aby zachować wysoką jakość i świeżość kopru, należy zapewnić roślinie niską temperaturę i wysoką wilgotność powietrza. W optymalnej temperaturze 0°C i wilgotności na poziomie 95–98% koper można przechowywać przez 3 tygodnie. Przechowywanie kopru w temperaturze minusowej jest niedopuszczalne, bo doprowadza do uszkodzenia rośliny – koper staje się ciemny, wodnisty, a liście szkliste. Przy przeniesieniu do wysokiej temperatury, taki koper szybko psuje się i nie nadaje się do spożycia i do przetworów. Koper można suszyć w temperaturze do 35°C. Wysuszone rośliny należy jak najszybciej zapakować. Suszonego kopru nie wolno przechowywać w woreczkach foliowych.

Koper jest chętnie uprawiany i często wykorzystywany w kuchni. Opłacalność uprawy kopru jest oceniana jako zadowalająca i szczególnie korzystna dla osób, które uprawiają warzywa i zioła z przeznaczeniem na rynek świeży. Badania naukowe potwierdziły właściwości lecznicze kopru, w tym obniżanie poziomu cholesterolu oraz obecność żelaza, wapnia i fosforu.

Inne:

6 pomysłów na sklep – internetowy i stacjonarny

Redakcja

Hodowla trzmieli – skutecznych zapylaczy roślin

Redakcja

Opłacalność hodowli pawi

Redakcja

Zostaw komentarz

Informujemy, że strona www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Kliknij Akceptuj, aby ta informacja nie pojawiała się więcej. Kliknij Czytaj więcej, aby dowiedzieć się więcej, w tym jak zarządzać plikami cookies za pośrednictwem swojej przeglądarki internetowej. Akceptuj Czytaj więcej

Polityka prywatności